De ce este Iepurasul Simbolul Pastelui?

De ce e iepurele simbolul Paştelui

Iepurele a devenit, în timp, unul dintre simbolurile universale ale sărbătorii Paştelui, acesta reprezentând în anumite culturi fertilitatea şi începerea primăverii.

În perioada premergătoare sărbătorii Paştelui, iepuraşii sunt omniprezenţi: figurine din ciocolata, decoraţiuni de interior, tricouri cu iepurasi, hainute cu urechi si codita pentru copii, jucarii si multe altele…

Care este legenda Iepurasului de Paste ?

Potrivit legendei, zeiţa saxona Estre/Eostre (zeiţă Lunii) a găsit într-o iarnă geroasă, o pasăre rănita şi a transformat-o în iepuroaica, pentru a o salva. Cu toate că s-a transformat din pasăre în mamifer, iepuroaica a continuat să facă ouă. În plus, pentru a-i mulţumi salvatoarei, iepuroaica îşi decora ouale cât mai frumos şi i le oferea zeiţei Estre/Eostre. De numele acestei fiinţe mitologice e legat şi cuvântul Easter (Paşte)

Prin urmare, de-a lungul timpului iepurele a început să fie văzut ca unul dintre simbolurile  fertilităţii, fiind asociat şi cu venirea primăverii. Acest animal, văzut ca un animal repreznetantiv de Paşte îşi are originile in Germania, fiind mentionat pentru prima data in jurul anului 1500, Aproape două secole mai târziu, încep să circule şi poveşti care prezintă iepurele ca pe aducător de cadouri în timpul sărbătorii creştine. 

In jurul anului 1800 a fost făcut primul iepuraş de Paşte din cocă şi zahăr, tot într-un stat german. Obiceiul realizării de preparate în formă de iepuraş a început să fie din ce în ce mai răspândit şi să ajungă nu doar în alte state europene, ci şi peste ocean.

De ce e iepurele simbolul Paştelui . O poveste pentru copii

O veche poveste spune că Iisus Hristos ar fi avut un iepuraş drept animal de companie. Acesta era ataşat de Mântuitor mergând peste tot cu Iisus Hristos. În momentul coborârii în Iad, iepurele l-a aşteptat pe Mântuiori în Grădina Ghetsimani, fiind răbdător până la întoarcere. După reîntoarcea lui Iisus Hristos, comportamentul iepurelui a devenit un simbol al răbdării şi al speranţei.

Primele produse în formă de iepure

In jurul anului 1800 a fost făcut primul iepuraş de Paşte din cocă şi zahăr, tot într-un stat german. Obiceiul realizării de preparate în formă de iepuraş a început să fie din ce în ce mai răspândit şi să ajungă nu doar în alte state europene, ci şi peste ocean.   Coloniştii germani din Statele Unite au fost cei care au inventat iepurii de ciocolată şi au reuşit promovarea acestora   Iepurele, ca simbol al fertilităţii, renaşterii sau al trecerii într-o altă perioadă poate fi găsit în legende de pe toate continentele. 

Iepurasul la Odorul Mamei

Pai daca iepurasul e omniprezent in toate felurile in perioada Sarbatorilor de Paste, ne-am gandit sa facem si noi un trusou cu tematica asta. Si asa a luat nastere Trusoul picat pentru botez Iepuras Dragalas.

Si daca tot am pictat trusou, am pictat si lumanare , apoi si paturica pentru botez, si a iesit o colectie minunata , careia i-am spus Iepuras Dragalas. Pentru ca asa este.

Poti vedea colectia intreaga aici

/https://www.odorulmamei.ro/shop/pentru-botez/colectia-completa-pentru-botez-trusou-paturica-si-lumanare/colectia-de-botez-pictata-cu-iepuras-dragalas-trusou-lumanare-si-paturica