Nu-i asa ca botezul este cel mai placut eveniment la care poti participa? Chiar daca esti in calitate de invitat, chiar daca esti implicat activ la acest eveniment, este un moment important in viata bebelusului care de acum inainte va avea un nume. Nu o porecla, nu un alint, un nume. Iar cu acel nume va pasi prin viata si il va purta ca simbol al iubirii parintilor lui pana la sfarsitul vietii.

Este, asadar, un moment unic, un moment pe care nu il poti retrai. Mai sunt, bineinteles, cazuri in care unii copii sau chiar adulti nu au fost botezati la sase luni dupa ce s-au nascut, iar pentru ei, probabil ca acesta este un moment mai plin de semnatate pe care cu siguranta si-l vor aminti. Insa, si bebelusii, cand vor creste, vor avea acces la vizualizarea acestui eveniment, gratie tehnologiei avansate din zilele noastre de captare a amintirilor.

Daca esti parinte si ai dubii in ceea ce priveste trusoul bebelusului, opteaza pentru un set trusou cu lumanare pentru botez. Acesta este si mai cuprinzator fata de un trucou unicat, pentru ca si de lumanare este nevoie. De ea vor fi responsabili nasii, care participa si ei destul de activ la aceasta festivitate. Obiceiurile le-au incredintat o mare importanta si lor, jucand rolul de initiatori in traseul vietii. Tot in ceea ce priveste acest aspect, un rol important il joaca si ursitoarele, insa acestea sunt o cu totul alta poveste. Sa ne concentram mai intai pe detaliile importante – cele legate de vestimentatia copilului.

Sa alegi un trusou personalizat sau unul standard?

Aceasta este o intrebare foarte buna si singurele persoane in masura sa raspunda la aceasta sunt parintii. Depinde de viziunea lor asupra botezului, de tema care a fost abodata, de cum si-ar dori sa fie.

Unicitatea, insa, este o calitate care nu se demodeaza niciodata si care capteaza intotdeauna atentia. Daca vrei sa oferi trusoului niste insertii personalizate, trebuie sa te gandesti la ceea ce este mai reprezentativ pentru moment, pentru bebelusul tau. Poate ai descoperit ca ii plac anumite animalute si poti cere ca trusoul respectiv sa aiba imprimate prin cusaturi sau prin pictura reprezentatii ale acelor animalute. Poate ai optat pentru o tema mai traditionala si iti doresti ca trusoul respectiv sa aiba ceva reprezentativ – un simbol al familiei tale. Cu siguranta nu vei da gres daca faci o astfel de alegere.

Insa nici daca optezi pentru unul deja realizat, standard, nu este nicio problema. Simplitatea este cea mai flexibila calitate la care poti apela in astfel de momente. Fie ca este vorba de un eveniment mai mare sau mai micut, simplitatea nu se demodeaza, este eleganta, prezentabila si placuta privirii. Fie ca optezi pentru nuante pale, fie ca optezi pentru un al simplu, imaculat, cu siguranta totul va decurge cum iti doresti si iti va placea rezultatul final. Nu iti face griji in privinta acestui aspect.

Ce contine un astfel de trusou:

  • Panza de mir – aceasta panza este cea cu care bebelusul va fi sters de catre preot dupa ce are lor Intreita Scufundare.
  • Un prosop de dimensiuni mici, la care se adauta si un sapun intr-un saculet frumos decorat – pe acestea trebuie sa le oferi preotului conform traditiei.
  • Un prosop de dimensiuni mari, de care este atasata si o gluga. In acesta se va inveli bebelusul dupa ce a fost sters cu piesa anterior folosita, si anume panza de mir.
  • Un astfel de trusou complet mai trebuie sa cuprinsa, bineinteles, si fasa de botez cu care se va lega bebelusul. Trebuie sa fie foarte confortabila, pentru ca bebelusul va petrece ceva timp infasat. Obiceiurile indica faptul ca aceasta activitate trebuie sa fie desfasurata de nasa copilasului.
  • Trusoul mai trebuie sa contina si sticluta pentru ulei sfintit, zis si mir, cu ajutorul careia preotul va face semnul sfintei cruci, dand cu mir bebelusul pe frunte, pe piept si pe palme.
  • O sticluta de dimensiuni micute in care va fi pusa prima suvita de par a bebelusului, cand va avea lor taierea motului, un alt eveniment special si placut.
  • In final, trusoul mai trebuie sa contina si lumanarica, cea care le va reveni nasilor.

In concluzie, botezul este un eveniment important in viata micutului copilas, dar si in viata parintilor sai, asa ca alege un set trusou cu lumanare pentru botez care sa se potriveasca cel mai bine cu atmosfera si cu tema aleasa.