Ce nu stii despre botez

Oare știm cu adevărat ce este botezul? De ce se boteaza pruncul si ce avem de facut, fie ca suntem parintii sau nasii acestuia.
Iata raspunsuri la cateva din intrebarile pe care vi le-ati pus in legatura cu botezul.

Cate ceva despre botez. Ce inseamna botezul?

Cuvîntul “botez” provine de la cuvîntul grecesc “baptismos”, ce înseamnă scufundare. Așa dar, prin cufundarea în apă se produce aderarea noastră la Biserica lui Hristos.

Semnul botezului cu apă a existat înainte de creștinism, ca și diferite ritualuri de purificare, practicate în religia veche ebraică, dar a dobîndit o semnificație deosebită cînd Ioan Botezătorul l-a botezat în apele rîului Iordan pe Hristos Iisus.

Botezul este unul dintre riturile Bisericii Ortodoxe în care o persoană devine membru cu drepturi depline al Bisericii. Botezul se face o singură dată pentru o persoană. Botezul se face pentru a fi eliberat de orice păcat și pentru a fi mereu cu Dumnezeu.
Ritul botezului, adică scufundarea în apă, este foarte vechi. El simbolizează purificarea. Prototipul botezului creștin apare chiar și în timpul vieții pământești a lui Isus Hristos. Oamenii erau botezați ca semn al renunțării la păcatele lor. Proorocul Ioan a botezat la porunca lui Dumnezeu, iar Mântuitorul a fost botezat și El de Ioan, deși era fără păcat și nu avea nevoie de acest lucru. Dar botezul nu era încă văzut că un ritual.

Cum ne pregătim botez?

Nasii de botez sunt primii care trebuie sa fie pregatiti- ei sunt responsabili pentru educarea spirituală a copilului. Despre pregătirea botezului este recomandat sa vorbiti , in prima faza, cu preotul, deoarece există multe obiceiuri specifice zonei, pe care nu toată lumea le cunoaște. 

Botezul  este un ritual sacru care trebuie abordat cu toată responsabilitatea: nașii și părinții își asumă responsabilitatea creșterii unui copil în credința ortodoxă. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să fie botezați ei înșiși.

Cine poate fi nasa sau nas?

Pentru botez este necesar să fie ales cel puțin un bărbat (naș) sau o femeie (nașă) în calitate de martor deosebit și garant al Botezului: regulile bisericești solicită prezența cel puțin al unui naș (de obicei de același gen cu viitorul fin sau fină). Acum, în majoritatea bisericilor se obișnuiește de a avea doi nași, în cele mai dese cazuri aceștia sunt un bărbat și o femeie, deseori un cuplu (pot fi soț și soție, dar nu este obligatoriu sa fie casatoriti). Obligatoriu este insa ca nasii de botez sa fi fost crestinati, adica sa apartina religiei ortodoxe, Aceștia sunt de obicei prieteni apropiați ai părinților. Important este ca cei ce vor fi nasii pruncului sa isi asume rolul de parimti spirituali si să fie dispuși să-l ghideze pe acesta toata viata lor. Nu poți invita oamenii să fie nași doar pentru că pot oferi cadouri copilului sau sunt prieteni foarte apropiați. Potrivit canoanelor, este neapărat nevoie de un naș- de același sex cu cel botezat, dar conform tradiției, de obicei sunt invitate două persoane: un bărbat și o femeie.

Mulți oameni întreabă dacă ar putea lua dintre nașii nu două, ci mai multe persoane sau cupluri. Biserica tolerează dintre nașii “suplimentari” și creștini de altă credință, dar cere credință ortodoxă în componența nașilor “principali”, aceștea avînd rolul de dascăl în educația morală și ceia ce ține de credință.

Ce este necesar pentru botez?

Tot ceea ce este necesar la botez este denumit trusou de botez.

Gasiti descrierea detailata a fiecarui produs din componenta trusoului, in sectiunea noastra de trusouri pentru botez.

În afară de trusoul pentru botez, la biserica mai este nevoie de lumanarea pentru botez, care poate fi alba (din parafina) sau galbena (din ceara naturala). Va recomandam sa va consultati cu preotul in legatura cu lumanarea de botez- unii preoti nu accepta lumanari din parafina. Lumanarea de botez poate fi infrumusetata cu flori naturale sau artificiale. Daca doriti ca aceasta sa se pastreze in timp, peste ani, la fel ca in prima zi, puteti opta pentru o lumanare de botez infrumusetata cu flori textile lucrate manual. sau lumanare pictata 

Pe langa trusoul de botez biserica si lumanarea pentru botez, nasii trebuie sa se ocupe de hainutele cu care va fi imbracat pruncul dupa crestinare. Despre felul in care se aleg hainutele pentru botez vom discuta alt articol.

Cum decurge ritualul în biserică?

Pe lângă rugăciunile, a căror ordine o face preotul conform scripturii,preotul introduce copilul în cristelniță de trei ori și pronunță cuvintele sacre. Odată cu botezul are loc un alt sacrament – confirmarea. Preotul unge copilul cu untdelemn prin care îi sunt transferate darurile Duhului Sfânt. După ritual, copilul ar trebui să se împărtășească în viitorul apropiat. Întreg ritualul durează cam o oră.

Când poate fi celebrat botezul?

Orice dată este permisa pentru botez, chiar și când sunt Marile Sărbători Religioase și în perioadele de post.. Doar ca in aceste perioade este interzisa organizarea de petreceri de botez, va trebui sa va limitati la o masa in familie (de preferat cu meniu de post), fara petrecere (muzica sau dans. Trebuiea să luați în considerare faptul ca  înainte de botez, nașii trebuie să se spovedească și să primească Împărtășania. Deasemenea, cu trei zile înainte de sacrament este necesar ca acestia să țină post.

La ce vârstă se boteaza pruncul?

Conform religiei ortodoxe, trebuie să treacă cel puțin 40 de zile înainte ca mama pruncului sa poata intra in biserica. Însă, de obicei, botezul se face undeva între 3 luni și 6 luni ale copilului. Majoritatea părinților aleg să facă botezul, dacă este posibil, atunci când vremea este mai prietenoasă, pentru a feri bebelușul de răceli și alte neplăceri.

 

Cos cumparaturi
0