În Biserică Ortodoxa, în Biserică Catolica și în Bisericile Vechi Orientale botezul reprezintă una din cele șapte taine (sacramente). În religia ortodoxă taina sfanta a botezului se facea la patruzeci de zile de la nașterea copilului. In ultimii ani, această perioadă a început să varieze într-atât încât pruncii sunt botezati uneori si la varsta de un an.
Botezul este primul mare eveniment special din viața pruncului tău. Este momentul în care el pășește încrezător în lumea duhovniciei alături de nașii de botez – parintii spirituali și părinții lui biologici.
Botezul este un eveniment destul de complicat de organizat. Deci, dacă te afli în postura în care urmează să organizezi botezul dar și petrecerea de după, atunci trebuie să știi câteva reguli duhovnicești, tradiții, ce nu au fost și nu pot fi încălcate nici de acum încolo.
Pentru crestini, botezul poate avea loc, doar după ce nou-născutul a atins vârsta de 40 de zile, adica la 6 săptămâni de la momentul nașterii. (Exceptii fac cazurile enumerate mai jos). Fireste ca se poate depasi aceasta perioadă, insa nu cu prea mult timp.
Traditiile si obiceiurile vorbesc despre botezul copiilor până în 3 luni. Există și părinți care aleg să și-si boteze pruncul după ce cel mic a împlinit 6 luni de viață. Trebuie să iei în considerare și faptul că cel mic va fi mai agitat atunci când este prea mic. Deasemenea, ceremonia botezului, cu tot ce implica ea, poate fi obositoare, uneori chiar invaziva pentru prunc.
Deci, pentru a concluziona: după vechile tradiții, botezul avea loc în perioada de 8 – 40 de zile de la momentul nașterii. In zilele noastre, botezul se face oricand, intre 8 zile de la nastere si aproximativ 9 luni.
La 8 zile de la naștere, preotul citește nou-născutului o rugăciune de nume. Pe vremuri, această rugăciune se făcea la ușa bisericii – copilul nefiind încă botezat nu putea fi adus în biserică. În zilele noastre, rugăciunea aceasta se citește de-obicei acasă. La rugăciunea organizată după 8 zile de la naștere se comunică preotului numele ales pentru copil. Referitor la numele copilului, tradiția recomandă alegerea unui nume din calendarul ortodox. În cazul în care în zilele de dinainte sau după naștere este sărbătorit un Sfânt mare, este bine să fie botezat copilul și cu numele acelui sfânt.
In ziua a 8-a de la nastere, preotul va citi rugăciunea de nume, stropindu-l pe cel mic cu apă sfințită. Apa sfințită trebuie să fie adusă de la biserică pentru ca mama să poată bea din ea în fiecare dimineață până în ziua in care botezul propriu zis va avea loc.
În această zi, mama va merge la biserică împreună cu micuțul ei ce urmează să fie creștin. Preotul va citi mamei o rugăciune de împărtășanie, citindu-i copilului rugăciunile de pregătire a tainei botezului.
Cand si de ce se boteaza pruncul imediat după naștere?
.Botezul poate să aibă loc imediat după naștere doar dacă bebelușii au fost născuți prematuri sau au grave probleme de sanatate.
În cazul în care cel mic își revine, se poate celebra Taina Botezului după rânduiala obișnuită, dar fără ca micuțul să fie scufundat în apă.
Informatii preluate din publicatia De la lume adunate