Botezul in post- ce spun preotii

Este permis a organiza botezul in post? Aceasta este o intrebare pe care multi parinti sau viitori nasi si-o pun.

Botezul este primul mare eveniment din viața unui om. Prin botez, pruncului i se șterge păcatul strămoșesc și primește harul Duhului Sfânt. Botezul este, deasemenea, o confirmare a faptului ca părinții și nașii îi vor fi alături toată viața.

Părinții și nașii trebuie să se pregătească din timp pentru botez și să se asigure că toate lucrurile sunt puse la punct în ziua marelui eveniment. Dacă urmează să-ți botezi pruncul, tot ce vei citi mai jos îți va fi de mare ajutor.

Alegi sa faci botezul in post?

Pregătirile botezului trebuiesc facute din timp, cu rabdare si cu mare atentie. Foarte importanta este data botezului, pentru ca sunt perioade in an cand nu poti organiza un botez urmat de petrecere. Deci trebuie  să te asiguri că ziua în care organizezi petrecerea de botez, nu este o zi de post.

Majoritatea petrecerilor de botez se fac în afara posturilor, pentru ca oamenii să poată petrece în voie și să servească toate bucatele pe care le doresc.

Zile din an când nu se fac petreceri de botez

Dacă vrei să sărbătorești alături de cei dragi botezul copilului alege o zi în care nu se ține post. Iată când nu se fac petreceri de botez:

  • Postul Paștelui durează 40 de zile și este cel mai lung post din an.
  • Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, între 15 iunie și 28 iunie.
  • Postul Adormirii Maicii Domnului între 1 august și 15 august.
  • Postul Crăciunului, între 14 noiembrie și 24 decembrie.

De asemenea, se spune că petrecerea de botez nu ar trebui făcută între 25 decembrie și 6 ianuarie, deoarece este o abatere de la sfințenia zilelor respective. Ar fi bine să discuți cu preotul înainte să stabilești data, pentru a fi sigur că se pot face petreceri de botez în acea zi.

Se poate boteza copilul în zile de post?

Tradiția spune că botezul nu trebuie făcut în zilele de post. Acesta este un eveniment de bucurie și nu poate fi sărbătorit într-o zi de liniște sufletească. Asta daca asociem in mod neaparat botezul in sine cu petrecerea de dupa.

Slujba de botez este permisă în orice zi, indiferent dacă este post sau nu. Cei care decid să-și boteze copilul într-o zi de post, trebuie să facă petrecerea într-o altă zi, deoarece nu se cuvine să petreci în post.

Unii părinți consideră că botezul nu are niciun farmec fără petrecere. Cu toate acestea, dacă copilul lor se naște înainte de un mare post, trebuie să accepte situația și să facă slujba de botez într-o zi și petrecerea într-o altă zi. Există și părinți care așteaptă să treacă postul pentru a-și creștina pruncul, însă reprezentanții bisericii recomandă ca bebelușul să fie botezat cât mai repede.

De ce trebuie scufundat copilul în cristelniță la botez?

Deși Iisus nu a poruncit cum să se facă botezul, acesta le-a oferit oamenilor un exemplu. Chiar dacă a fost curat și nu a avut niciun păcat, Iisus a cerut să fie botezat. Atunci când Iisus l-a rugat pe Ioan Botezătorul să-l boteze, acesta a întrebat: De ce?. Răspunsul lui Iisus a fost „Se cade să împlinim tot ce trebuie împlinit”.

Unii părinți le cer preoților să nu le scufunde copilul complet în cristelniță, de frică să nu pățească ceva. Preoții însă cred că părinții care fac asta nu sunt cu adevărat credincioși.

Concluzia despre botezul in post

Tot ce ai știut până acum despre botezul în post este greșit. Probabil ai luat de bună ideea că botezul în post este un păcat și te-ai gândit să amâni data fericitului eveniment până după încheierea postului. Preoții sunt de părere că acest lucru este total eronat și că botezul nu ar trebui amânat doar pentru că suntem în post. Mai exact, preoții recomandă ca cei mici să fie aduși la biserică pentru a primi taina sfânului botez cât mai repede. Cu toate astea, există un lucru pe care enoriașii nu îl pot face, mai exact petrecerea de după botez. În cazul în care botezul pică în post, biserica este de acord ca slujba să fie săvârșită, însă petrecerea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară, care să pice în afara postului. Preoții consideră că o astfel de petrecere săvârșită în post este împotriva principiilor creștinești și reprezintă un păcat pentru cei care aleg să o facă, mai ales că la o astfel de petrecere bucatele sunt preparate folosindu-se alimente “de dulce”.

Dacă vrei să faci și slujba de botez și petrecerea în aceeași zi, alege o dată în afară posturilor. De asemenea, trebuie să cumperi din timp toate lucrurile necesare.

Nașa este cea care cumpără trusoul de botez si lumanarea paturica pentru sezonul rece, si un rând de haine cu care va fi imbracat pruncul dupa botez

 

Suntem foarte siguri ca in cel mai scurt timp vei gasi toate produsele care te vor ajuta sa uiti de griji si sa pui la cale unul dintre cele mai frumoase momente din viata ta!

Cos cumparaturi
0