Obținut din coconii viermelui de matase, acest fir este foarte fin, lucios, izolează atât căldura cât și frigul, se șifonează destul de greu, însă este sensibil la temperaturi mari și la frecare. De asemenea, mătasea iși pierde din culoare si se ingalbeneste daca este expusa la lumina puternica.
Un pic de istorie
Legenda spune că acum 5000 ani, o prințesă din China a descoperit accidental firul de mătase. Stand sub dud, i-a căzut o pupă în ceașca de ceai. De la căldura ceaiului, s-a desfacut firul lung si stralucitor. Timp de mii de ani chinezii au pastrat secretul mătăsii, divulgarea lui fiind pedepsita cu moartea. Pe parcursul istoriei a fost țesătura cea mai iubită și apreciată de împarați, regi și nobilime, mătasea era una din cele mai de pret mărfuri, valorând greutatea sa in aur pur.
Cum a ajuns totusi matasea in Europa, desi productia a fost aparata cu strictete in Asia? Se povesteste ca in jurul anului 522 e.n. doi calugari trimisi de imparatul bizantin Justinian I, au reusit sa fure din China, ascunse in bastoanele lor de drum, seminte ale arborelui de dud si oua de matase.
De ce mătasea ?
Pentru că
Instructiuni de intretinere
Se recomandă spălarea manuală sau curățarea uscată.