“Nopțile lungi de iarnă erau o poveste. Ședeam ziua la geam, viscolea și se auzeau copacii gâfâind. Bunica mea dragă băga pe foc vreascuri și venea lângă mine. Era o lumină domoală la fereastră. Croșeta cipici. Trăgea meșteșugit firul dintr-un ghem mare, albastru.
Alteori, lua furca și fuiorul și se punea pe tors. Mă uitam fascinată cum dintr-un morman de lână răsare cuminte o mogâldeață galbenă, perfect rotundă, cu care se juca pisica, dacă prindea momentul.
Alteori, bunica se aşeza la războiul de țesut. Nimic nu se compara cu fascinaţia desenelor pe care le făcea pe stofe sau macaturi şi pentru fiecare avea o poveste, în fiecare an, alta.”
– citat dintr-o amintire –
Astăzi puţine ţesături au rămas, poveştile bunicii aproape au dispărut din amintiri, lemnele războiului au putrezit sau au fost arse, iar furca și fuiorul îmbătrânesc pe fundul vreunei lăzi.
Cu gândul și inima la bunicile care știau să facă minuni cu mâinile lor aspre, așa ne-a încolțit ideea Odorului Mamei. Ne dorim să redescoperim şi să preţuim pânza și firele naturale, poveștile și tradițiile alor noștri, să reînviem respectul pentru lucrul manual, care este o artă.
Intotdeauna alegem cu grija lucruri deosebite, majoritatea din materiale naturale, in culori calde, de pământ sau iarbă sau culori vii, lucrate in serii mici sau unicat. Colaborăm cu artiști care cunosc arta lucrului manual , a țesutului, a croșetatului, a picturii și împreună ne străduim să păstrăm vii valorile moștenite de la bunicii și străbunicii noștri.